Évadnyitó közgyűlést tartott a Carpe Futura

A Carpe Futura Egyesület február 24-én évadnyitó közgyűlést tartott. A közösség két tagját köszönthették az egybegyűltek vendégelőadóként: Litkei Mátét, a Klímapolitikai Intézet igazgatóját és Fogarasi Gyulát, a Petőfi Program önkéntesét.

Litkei Máté, 2021-től a Mathias Corvinus Collegium igazgatója előadásában a 2020. évi Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet mutatta be és értékelte.

Az Akciótervet Orbán Viktor miniszterelnök a 2020. február 16-i évértékelő beszédében jelentette be, amely tartalmazza a szükséges lépéseket ahhoz, hogy hazánkban 2030-ra az előállított energia 90%-ban szén-dioxid mentes legyen. A nemzeti klíma- és energiapolitikával szemben négy szinten fogalmazódnak meg meghatározó követelmények: igazodni kell a klímavédelmet szolgáló nemzetközi és Európai Uniós vállalásainkhoz, az egész Kárpát-medencét érintően érvényes válaszokat kell adni, és a hazai környezetet tekintve is meg kell felelni minden előttünk álló kihívásnak. Elsődleges feladat a Kárpát-medence természeti környezetének, gazdag vízkészletének, termőföldjeinek, erdeinek, változatos élővilágának megóvása, megőrzése.

Fogarasi Gyula, a Miniszerelnökség közigazgatási ösztöndíjasa, aki 2019 szeptemberétől 2020 májusáig teljesített szolgálatot a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként Kárpátalján és a Bánságban.

A program alapvető célja, hogy a szórványterületeken fogyásban lévő magyarság identitását megerősítse, segítse a már meglévő kinti közösségeket. Célja, hogy ez által elkezdődjön a közösségi hálózatok kiépítése, és első körben lassítsa, hosszú távon megállítsa és visszafordítsa a magyarság számarányának csökkenését.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.