Obrusánszky Borbála volt a Carpe Futura vendége

Magyarságunk arca Keletről címmel tartott online szakmai estet március 11-én a Carpe Futura Egyesület, amelynek vendége Obrusánszky Borbála történész és keletkutató volt. A hallgatóság betekintést nyerhetett abba, hogy milyen a magyarságról alkotott kép Mongóliában és Ázsiában, másrészt a keletkutatás új eredményeibe, illetve a magyar-mongol kapcsolatok fejlődésébe. Obrusánszky Borbála 2020 őszétől nemcsak tudósként, hanem Magyarország mongol nagyköveteként is szolgálja nemzetünket.

Az egyesület közössége áldást, sikert, boldogságot kíván Obrusánszky asszonynak.

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Évadnyitó közgyűlést tartott a Carpe Futura

A Carpe Futura Egyesület február 24-én évadnyitó közgyűlést tartott. A közösség két tagját köszönthették az egybegyűltek vendégelőadóként: Litkei Mátét, a Klímapolitikai Intézet igazgatóját és Fogarasi Gyulát, a Petőfi Program önkéntesét.

Litkei Máté, 2021-től a Mathias Corvinus Collegium igazgatója előadásában a 2020. évi Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet mutatta be és értékelte.

Az Akciótervet Orbán Viktor miniszterelnök a 2020. február 16-i évértékelő beszédében jelentette be, amely tartalmazza a szükséges lépéseket ahhoz, hogy hazánkban 2030-ra az előállított energia 90%-ban szén-dioxid mentes legyen. A nemzeti klíma- és energiapolitikával szemben négy szinten fogalmazódnak meg meghatározó követelmények: igazodni kell a klímavédelmet szolgáló nemzetközi és Európai Uniós vállalásainkhoz, az egész Kárpát-medencét érintően érvényes válaszokat kell adni, és a hazai környezetet tekintve is meg kell felelni minden előttünk álló kihívásnak. Elsődleges feladat a Kárpát-medence természeti környezetének, gazdag vízkészletének, termőföldjeinek, erdeinek, változatos élővilágának megóvása, megőrzése.

Fogarasi Gyula, a Miniszerelnökség közigazgatási ösztöndíjasa, aki 2019 szeptemberétől 2020 májusáig teljesített szolgálatot a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként Kárpátalján és a Bánságban.

A program alapvető célja, hogy a szórványterületeken fogyásban lévő magyarság identitását megerősítse, segítse a már meglévő kinti közösségeket. Célja, hogy ez által elkezdődjön a közösségi hálózatok kiépítése, és első körben lassítsa, hosszú távon megállítsa és visszafordítsa a magyarság számarányának csökkenését.

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

TRNN100 – 10 éve Határtalanul

  • “TRNN100 – 100 éve határtalanul” címmel rendezett kerekasztal beszélgetést a Határtalanul a Magyar Fiatalokért Egyesület. Meghívott vendégek voltak:
  • Orbán Balázs, parlamenti és stratégiai államtitkár, miniszterhelyettes,
  • Böröcz László, parlamenti képviselő, a Fidesz frakcióvezető-helyettese,
  • Békés Márton, a Terror háza Múzeum kutatási igazgatója.
Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Magyar Diplomáciai Akadémia jelentkezés

A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködésében megvalósuló Magyar Diplomáciai Akadémia Diplomataképző Programjára legalább BA/BSc vagy osztatlan képzésben szerzett diplomával, 2020. május 15-ig lehet jelentkezni.

Részletek: https://jelentkezes.magyardiplomaciaiakademia.hu/

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

A Carpe Futura Egyesület februárban tartotta szezonnyitó üléseit

 

A Carpe Futura Egyesület februárban tartotta szezonnyitó elnökségi ülését és közgyűlését. A egyesület üdvözli a Magyar Kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervét.

Az Akciótervet Orbán Viktor miniszterelnök a 2020. február 16-i évértékelő beszédében jelentette be, amely tartalmazza a szükséges lépéseket ahhoz, hogy hazánkban 2030-ra az előállított energia 90%-ban szén-dioxid mentes legyen. A nemzeti klíma- és energiapolitikával szemben négy szinten fogalmazódnak meg meghatározó követelmények: igazodni kell a klímavédelmet szolgáló nemzetközi és Európai Uniós vállalásainkhoz, az egész Kárpát-medencét érintően érvényes válaszokat kell adni, és a hazai környezetet tekintve is meg kell felelni minden előttünk álló kihívásnak. Elsődleges feladat a Kárpát-medence természeti környezetének, gazdag vízkészletének, termőföldjeinek, erdeinek, változatos élővilágának megóvása, megőrzése. A Kárpát-medence ugyanis alkalmas hely arra, hogy a kedvezőtlenebb klíma-forgatókönyvek bekövetkezése esetén is képes legyen fenntartani a magyar családok közös életét.

 

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Kispályás focitornát szerveztünk Rákosmentén

Kispályás labdarúgó tornát szervezett szeptember 28-án Rákosmentén, az Újlak Utcai Általános Iskola tornacsatornában az Athlészisz a Sérült Sportolókért Alapítvány és a Carpe Futura! – A Fenntartható Társadalomért Egyesület. A rendezvényt Dunai Mónika, a választókerület országgyűlési képviselője köszöntötte.

Gratulálunk a résztvevő csapatoknak a tiszteletre méltó teljesítményért. A torna végeredménye:

  1. Hársfa Egyesület, Budapest XIV. kerület
  2. Addetour Baptista Gimnázium , Budapest XX. kerület
  3. Benedek Elek EGYMI, Budapest XX. kerület
  4. Csalogány EGYMI, Budapest III. kerület
  5. Pápay Ágoston Iskola, Martonvásár.

A rendezvény keretében bemutatót tartott az Odor Máté egyesületi alelnök és Baranta csapata.

Köszönet Sarkadi Nagy Adrienn iskolaigazgatónak és munkatársainak az együttműködést és a helyszín biztosítását.

Köszönet az Atlészisz Alapítványnak a finanszírozásért és a szervezésért.

Köszönet a Carpe Futura Egyesület önkénteseinek.

Köszönet a Baranta önkénteseinek.

 

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

A Carpe Futura Egyesület „Nemzetünk a fenntarthatóság útján” kerekasztalt szervezett Tusványoson

A Carpe Futura Egyesület 2019. július 26-án Tusványoson szervezte meg „Nemzetünk a fenntarthatóság útján” című kerekasztal beszélgetését, amelyen a résztvevők a környezeti, a társadalmi és a gazdasági fenntarthatóság fő területein a Kormány legfontosabb intézkedéseiről és a nemzetünket érő kihívásokról tanácskoztak. A rendezvényt Jakab István az Országgyűlés alelnöke köszöntötte. A kerekasztal résztvevői Dunai Mónika, Dr. Bajkai István, Böröcz László, Nacsa Lőrinc és Dr. Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselők voltak. A főszervező Ary Tamás elnök; a szervező csapat tagjai Dudás Renáta, Nagy Eleonóra, Szabó Dorottya, Bihari László, Koltai Gábor, Dr. Seres Éva és Gere Dénes. A Carpe Futura Egyesület a szakmai munka folytatásán túl 2019 őszén egy magyarországi jótékonysági rendezvényt tervez.

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Szakmai estet tartott a Carpe Futura

Szakmai estet tartott júliusban a Carpe Futura! – A Fenntartható Társadalomért Egyesület. A Nemzetünk a fenntarthatóság útján kerekasztal résztvevői Dunai Mónika országgyűlési képviselő és  Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos voltak. Obrusánszky Borbála történtész, keletkutató, néprajzkutató pedig a magyarság eredetéről tartott előadást. Az eseményt Kiss László énekes köszöntötte. Az est műsorvezetői Ary Tamás elnök és Murányi Máté alelnök voltak.
Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Előadás a magyar-kínai együttműködési lehetőségekről Afrikában

Bihari László, a Magyar Vállalkozásfejlesztők Országos Szövetségének elnöke és Ary Tamás a Carpe Futura elnöke “China and Hungary cooperation opportinities on the African continent” (“Kína és Magyarország együttműködési lehetőségei az afrikai kontinensen”) címmel tartott közös prezentációt a 2019 júniusában Budapesten a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Közgazdasági Társaság együttműködésében megrendezett “Historic and future perspective of Chinese – Hungarian relations” (“Kínai-magyar kapcsolatok történelmi és jövőbeli prespektívái”) című nemzetközi konferencián.

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!

Közlemény az úzvölgyi esettel kapcsolatban

A Carpe Futura! – A Fenntartható Társadalomért Egyesület felháborítónak tartja, és elutasítja az Úzvölgyében történt magyar katonai temető megrongálását és meggyalázását. Ami történt, az barbár cselekedet és kegyeletsértés volt, amely rombolja Magyarország és Románia viszonyát, megaláz egy – a román állam jelenlegi területén élő – nemzeti kisebbséget, továbbá ellenkezik az Európai Uniós alapértékekkel.  A román államot felelősség terheli, hiszen a csendőrség nem védte meg az élőláncban résztvevőket, sőt, a későbbiekben csak ők részesültek retorziókban.

Elvárjuk a román államtól a helyzet rendezését, a valódi felelősök felelősségre vonását, a magyar katonai temető megóvását. Mi hiszünk a román-magyar jó viszony fenntarthatóságában, és ezt különösen fontosnak tartjuk a térségünket érő nemzetközi kihívások tükrében. A jó viszony fenntartásáért azonban mindkét érintett félnek tennie kell. Ebben előremutató példának tartjuk a kolozsvári román-magyar menetet, amely szolidaritást vállalt hősi halottaink emlékének megőrzésében, kegyhelyének megóvásában. Elismeréssel tekintünk Magyarország Kormányának kiállására az ügy érdekében.

Kategória: Egyéb | Hozzászólás most!